ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ 2014

Α.Α Όνομα Συνδυασμού Α ΄ Γύρος Β΄ Γύρος
1 Πρώτα η Πέλλα 25,98% 50,2%
2 Αυτοδιοικητική Κίνηση 48,97% 49,8%
3 Ενωτικό Δημοτικό Σχήμα 13,30%
4 Νέα Πορεία 11,76%

 

Πρώτα η Πέλλα:

Η παράταξη του Δημάρχου που κέρδισε οριακά τις εκλογές του 2014 διοικεί το Δήμο Πέλλας τα τελευταία χρόνια και στοχεύει στην δεύτερη πενταετή θητεία. Το 2014 ήταν νεοσύστατη με ανθρώπους από όλους τους χώρους με το σύνθημα «μας ενώνει η Πέλλα. Πρώτα η Πέλλα». Η παράταξη αποτελείται από έμπειρους ανθρώπους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος έχει να διαχειριστεί μια σειρά προβλημάτων της καθημερινότητας καθώς τα κενά που άφησε η προηγούμενη Διοίκηση ήταν πολλά και μεγάλα. Ως εκ τούτου οι αποφάσεις που λαμβάνει ή σχεδιάζει καθημερινά έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους ακόμα και μέσα στην παράταξη του. Τα παράπονα των δημοτών καταγράφονται πολλά. Πιο συγκεκριμένα οι δημότες δείχνουν να αντιλαμβάνονται τουςδύσκολους στόχους που θέτει η παράταξη του Δημάρχου αλλά δε νιώθουν έτοιμοι για μεγάλα βήματα καθώς η καθημερινότητά τους είναι δύσκολη. Οι στόχοι που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή είναι μεγαλεπήβολοι και «εκτός τόπου, χρόνου και χρήματος» όπως υπογραμμίζει η αντιπολίτευση. Τα μεγάλα έργα που οραματίζεται η ομάδα του Δημάρχου δυστυχώς είναι πολύ δαπανηρά φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να φημολογείται αύξηση δημοτικών τελών. Τα προβλήματα του Δημάρχου ωστόσο δε σταματούν εκεί καθώς έχει να αποκρούσει και τις ηγετικές –αλλά όχι αμφισβητικές- τάσεις Δημοτικών Συμβούλων του τη στιγμή που αναμένεται δικαστική απόφαση.

 

Αυτοδιοικητική Κίνηση:

Η σημερινή μείζων αντιπολίτευση που είχε τα ηνία της διοίκησης του Δήμου από το 1998 μέχρι το 2014 έχοντας χάσει οριακά τις εκλογές. Κατηγορείται από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί «πολύχρονο party» και κυρίως από την Παράταξη του Δημάρχου. Ο Επικεφαλής – πρ. Δήμαρχος και τα μέλη του έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως θα διεκδικήσουν το Δήμο Πέλλας το 2019 καθώς «οι πολίτες αντιλήφθηκαν το λάθος τους με την επιλογή του σημερινού Δημάρχου» τον οποίο αποκαλούν Δήμαρχο – παρένθεση . Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο έρχονται σε αντιπαράθεση με την δημοτική αρχή κυρίως για τα  oικονομικά θέματα και τις επιλογές της Διοίκησης. Τα μεγάλα έργα υποδομής που σχεδιάζουν οι διοικούντες αμφιταλαντεύουν τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, ζητούν την παραίτηση του εν όψει της ενδεχόμενης δικαστικής απόφασης , τονίζοντας πως η δημοτική αρχή του έχει πολύ iκανότερα στελέχη. Η αντιπολιτευτική τους τακτική θεωρείται ακραία από τον Δήμαρχο καθώς οι ίδιοι και οι ελλείψεις των προηγούμενων ετών οδήγησαν στις δυσάρεστες αποφάσεις που λαμβάνει.Συνηθίζει ωστόσο να στηρίζει μέτρα κοινωνικής προστασίας ή κοινωνικής σημασίας, σχέδια που αφορούν την υγιή πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική πορεία του Δήμου Πέλλας.

 

Ενωτικό Δημοτικό Σχήμα:

Ο Δημοτικός Συνδυασμός συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές από το 2010 χωρίς όμως να σημειώνει ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η παρουσία του Συνδυασμού στη δημοτική περίοδο 2011-2014 θεωρήθηκε ριζοσπαστική και αυστηρή.Ο Επικεφαλής προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο ενώ παράλληλα είναι εκλεγμένος Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, χωρίς να έχει πα-ραιτηθεί από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου. Παρότι λοιπόν οι τοποθετήσεις του Επικεφαλής και των Δημοτικών Συμβούλων είναι εύστοχες, ακριβείς και αρκετές φορές με έντονες αντιπολιτευτικές κορώνες , ο πρώτος κατηγορείται από τον Δήμαρχο πως δε μπορεί να είναι διπλοθεσίτης γιατί τα χρέη του Δημοτικού Συμβούλου αφορούν το Δήμο ενώ του Βουλευτή τον Νομό. Το πρόγραμμά τους για το Δήμο Πέλλας δεν εγκρίθηκε από τους δημό-τες του Δήμου. Ο συνδυασμός είναι συνεπής στις προτάσεις τονίζοντας πως είναι αντίθετος σε κάθε οικονομική επιβάρυνση του δημότη. Σχετικά με τα έργα υποδομής που επί τάπητος έχει θέσει η ηγετική ομάδα του Δημάρχου, το Σχήμα διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

 

Νέα Πορεία:

Ο επίσης νεοσύστατος συνδυασμός που συμμετείχε στην εκλογι-κή διαδικασία του 2014 και σημείωσε μεν χαμηλό ποσοστό, ικανοποιητικό δε για τα στελέχη του. Όπως ανέφερε ο Επικεφαλής του Συνδυασμού την ημέρα των εκλογών «ο Συνδυασμός κατάφερε μέσα σε 3 μήνες να συγκεντρώσει το 12% των δημοτών» ενώ παράλληλα δηλώνει πως θα διεκδικήσει εκ νέου τη Δημαρχία στοχεύοντας στην νίκη. Θεωρείται μια παράταξη με ένα σχεδόν συντηρητικό χαρακτήρα και το πρόγραμμά της στοχεύει κατά κανόνα στην ανάδειξη του ιστο-ρικού πλούτου της περιοχής. Ο Δήμαρχος και ο τ. Δήμαρχος επιτίθενται στην Νέα Πορεία καθώς δε καταθέτει προτάσεις στο Δημοτικό Συμβού-λιο για τις άμεσες ανάγκες των δημοτών ενώ πολλές φορές δε διατυπώνουν το περίγραμμα των θέσεών τους ανά θέμα. Ενδεικτική είναι η αρνητική στάση της Παράταξης γύρω από τα θέματα οικονομικής φύσεως καθώς δεν έχουν ψηφίσει ούτε ένα θέμα.

Κατηγορίες: Συνδυασμοί